Late winter of vroege lente?

Sinds anderhalf jaar ben ik de trotse bezitter van een border met een mixbeplanting waarvan de meerderheid bestaat uit siergrassen. Vanaf half januari word ik onrustig. Wanneer ga ik beginnen aan de grote schoonmaak? Er zijn allerlei argumenten om dit zo lang mogelijk uit te stellen: bij winters weer leveren de skeletten van de planten een prachtig winterbeeld. Afgelopen januari echter, kenmerkte zich vooral door zacht herfstweer met veel regen en storm. Hierdoor lagen mijn verdroogde plantresten voornamelijk plat en moest ik mij enorm beheersen om niet alvast te gaan opruimen.

Nu februari is begonnen met meerdere nachten van matige vorst, heb ik hier geen spijt van. Door de vorst verdrogen de resten en staat veel weer rechtop te stralen in het winterlicht! Ook help ik vele nuttige insecten omdat zij kunnen overwinteren in de plantresten. Dit is weer voedsel voor de hongerige vogels. Wat ook goed is om je te realiseren, is dat door het opruimen kale plekken zullen ontstaan waar onkruid zich dan weer makkelijk kan vestigen. Ongelooflijk hoe onkruid de hele winter door maar opkomt terwijl de andere planten in een diepe rust zijn. Kortom, afwachten is verreweg de beste optie. Gelukkig heb ik bij het bollen poten rekening gehouden met een late knipbeurt. De voorjaarsbolletjes zijn geplant tussen de pollen siergras en tussen de wortels van planten die in de winter helemaal afsterven en verdwijnen. Zo maakt de wintertuin met al haar resten die memoreren aan het vorige tuinseizoen, mij ook duidelijk dat het voorjaar toch echt onderweg is!