Inspiratie: Utah Beach

Afgelopen meivakantie hebben wij de invasiestranden van Normandië bezocht. Deze foto heeft mijn echtgenoot van mij gemaakt binnen in het Utah Beach Museum. Ik vind de foto prachtig; het zeelicht op een bewolkte voorjaarsdag, het modern vormgegeven museum met veel beton, glas en hout, het blauwgrijs van het amfibievoertuig en het omringende duinlandschap met roestende kruizen en prikkeldraad. De strijd die hier heeft plaatsgevonden om ons onze vrijheid terug te geven is nauwelijks te bevatten. De combinatie van schoonheid en oorlogsleed raakt mij nog steeds als ik naar de foto kijk. Maar wat was ik toch aan het doen?

Op dat bewuste moment nam ik met mijn smartphone de foto rechts afgebeeld. Ondanks het vervaarlijk ogende prikkeldraad werd ik namelijk rustig van het wuivende duingras, het is heel bijzonder welk effect dit beeld op je gemoedsrust kan hebben. Maar ik nam de foto ook omdat deze foto perfect zichtbaar maakt hoe een dergelijke vegetatie in elkaar steekt. Daar kan ik veel van leren en helpt mij bij het ontwerpen van duurzame beplantingen op zanderige gronden, zoals in het Gooi als uitloper van de Utrechtse Heuvelrug.

De foto laat zien, dat er tussen de vele graspollen nog voldoende ruimte is voor planten die een bladrozet aan de basis hebben en vervolgens bloeien op lange stengels. Planten zijn ook het beste antwoord op onkruidgroei. Als er weinig ruimte is voor onkruidzaad om zich te ontwikkelen, komt het ook minder op. Ik kies bij dit soort beplantingen het liefst voor vaste planten die ‘s winters afsterven, maar elk voorjaar weer opkomen. Er zijn zelfs planten die ‘s winters nog een prachtig verdroogd silhouet hebben én een groen bladrozet op de grond. Geweldig voor het beeld, maar ook tegen onkruidgroei in de winter! Niet alle planten hebben de eeuwigheid, door verschillende omstandigheden kunnen er kale plekken ontstaan. Daarom gebruik ik graag planten en grassen die zich uitzaaien, de kale plekken worden hopelijk vanzelf opgevuld.

Mijn bezoek aan Utah Beach Museum was voor mij dus om meerdere redenen een bijzondere en leerzame ervaring. Ik koester daarbij de foto waarop dit door mijn echtgenoot zo treffend zichtbaar is gemaakt.