Karen van Schothorst

Een langjarige passie voor tuinen en een liefde voor tekenen, hebben Karen van Schothorst-Hazewinkel (1973) in 2009 doen besluiten haar financiële carrière op te geven voor een eigen buro in tuinontwerp en advies. Sindsdien heeft Karen veel kennis opgedaan van duurzame beplantingen die een habitat vormen voor kleine zoogdieren, vogels en insecten. Deze gemengde beplantingen met bomen, struiken, grassen, kruidachtigen en verwilderingsbollen zijn sterk en dynamisch en leveren het hele jaar een mooi beeld op. Onder andere de technieken en ervaringen die Karen heeft opgedaan met een groendak in Noordoost Spanje zonder irrigatie, gebruikt zij nu ook bij haar ontwerpen voor beplantingen op Nederlandse zandgronden. Daarnaast neemt zij regelmatig deel aan (internationale) congressen, workshops en cursussen over naturalistische beplantingen, de relaties tussen inheemse flora en fauna en ecologisch beheer. Tot slot houdt Karen lezingen in het land over het waarom, wat en hoe van duurzame naturalistische beplantingen. 

In 2021 mede-initiatiefnemer van de Stichting Media NatuurPark en auteur van het Ecologisch Groenplan ter vergroting van de biodiversiteit op het Media Park in Hilversum.

Sinds februari 2020 lid van het GreenTeam Gooise Meren van de AltijdWerkplaats.

Sinds november 2019 – lid van de vakgroep Wilde Weelde, een vakvereniging van bedrijven (hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers, etc.) die milieubewust werken vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving.

Juni 2011 –  level 2 Certificate in Horticulture, uitgegeven door de RHS (Royal Horticultural Society) in het Verenigd Koninkrijk

November 2010 tot maart 2017 – vrijwilliger in de Siertuin van Buitenplaats Gooilust. Sinds 1934 is Gooilust, net als vele andere ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, in het bezit van Natuurmonumenten. Al tientallen jaren wordt de Siertuin, die zich bevindt binnen de muren van de vroegere moestuin, onderhouden door een grote groep van vrijwilligers.