De winter komt eraan

Ik hou van het Nederlandse klimaat vanwege de duidelijke wisseling van de seizoenen. Behalve dat je deze seizoenswisselingen merkt aan het weer, laat de natuur ook duidelijk zien in welk seizoen we zitten. Alles wat er gebeurt heeft een functie gericht op overleven en voortplanten. In de herfst verliezen bomen hun blad teneinde in rust de koude winterperiode door te kunnen komen. Sapstromen in de boom komen tot stilstand en maakt ze minder kwetsbaar voor vorst. Het afvallende blad heeft echter ook nog een heel belangrijke functie: een lekker warme winterdeken voor de planten en dieren op en in de grond.

Maar voordat de bladeren vallen, zijn de bladknoppen voor het voorjaar al gevormd. De groene chlorofyl pigmenten, verantwoordelijk voor de fotosynthese, verdwijnen uit de bladeren. Dit levert ons nog een prachtig goudgeel, oranje, rood herfstspektakel op. Andere planten en diverse grassen sterven in de herfst bovengronds af en geven nog lang een prachtig silhouet. Paddestoelen schieten in allerlei verschijningsvormen uit de grond, ze spelen een onmisbare schakel in de afbraak van organisch materiaal. In ieder geval hoog tijd om erop uit te gaan!

DSC_3669 kopie DSC_3634 kopie

DSC_3639 kopie DSC_3710 kopie 

De dichtstbijzijnde natuur is in mijn eigen tuin en daar is in de herfst ook veel te beleven. Vaste planten die deze zomer hebben geschitterd in de border, zorgen nog maanden voor structuur en beweging. De uitgebloeide bloemen zitten vol met zaden voor vogels en insecten. Ook de meeste siergrassen geven nog lang structuur en kleur. Het echte opruimen van plantresten en gevallen blad begint pas in het nieuwe jaar. 

Nog een paar weken, dan gaat het wintersnoei seizoen beginnen: lindebomen weer strak aan de leitakken en de grote oude hulst, struikklimop en taxusblokken worden gladgeschoren. Dit levert overigens perfect materiaal om het huis binnen in kerstsfeer te brengen. Hiermee is de cirkel van de vier seizoenen weer rond, op naar een nieuw jaar in de tuin!