Januari 2016, het nieuwe tuinjaar is begonnen!

IMG_3421 kopie

Sneeuwklokjesborder, de Wartburg Bussum. Foto KvS

‘Kerstgroen en -decoraties eruit, bloembollen erin!’ is mijn lijfspreuk in elke eerste week van een nieuw jaar. De lente is in aantocht en dat mag gevierd worden met bossen tulpen en narcissen. Ook maak ik vlak voor kerst altijd bakken van potjes hyacinten uit het tuincentrum bedekt met groen mos. Als je deze vervolgens ergens binnen zet, beginnen ze rond 1 januari te bloeien, perfect! De parfum die de hyacintjes door de muffe winterwoonkamer verspreiden is zeer welkom. 

De kerstvakantie breng ik meestal vooral binnen door, lekker tulbanden en oliebollen bakken, kokkerellen en films kijken. Maar als de eerste dag van januari zich aandient ren ik het liefst met bladhark de tuin in. De kortste dag is achter de rug, vanaf nu wordt het alleen maar lichter en groener buiten. Werk aan de winkel dus!Is mijn sneeuwklokjesveldje echt bladvrij? Deze wordt elk najaar bedolven onder een dikke laag van groot en leerachtig Magnoliablad dat helaas heel slecht verteert. Sneeuwklokjes maken hieronder geen enkele kans om tot bloei te komen. Deze border moet in januari echt schoon zijn. Daarna gaat de hark door de grote border, deze ligt namelijk aan een laan met hoge Eikenbomen. Eikenblad verteert ook heel slecht, het beste is om dit blad geleidelijk te verwijderen. Het is natuurlijk een heerlijke beschermlaag tegen de winterkou voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. Ik wacht het liefst zo lang mogelijk met verwijderen. Echter, ik vind dat mijn border, gelegen op arm Bussums zandgrond, dit jaar echt toe is aan een dikke laag champost. Dit is mest afkomstig van de champignonteelt. Deze bestaat o.a. uit verteerde paarden- en kippenmest en is voorzien van kalk. Perfecte materie voor grondverbetering en bemesting! Voordat dit kan worden aangebracht moet eerst al het Eikenblad verwijderd worden. Lang kan ik hier niet mee wachten, door de zachte winter staan de meeste sieruien al ruim 10 cm boven de grond. De vaste planten en siergrassen die verdroogd zijn en fier rechtop staan, knip ik nog niet af omdat ik ze nog zo mooi vind. Ook kunnen de vogels hier nog lekker insecten en zaden uit pikken. En stiekem hoop ik toch nog op een beetje vorst deze winter, rijp op afgestorven planten geeft een prachtig winterbeeld.