Nazomeren

DSC_3513 DSC_3515

Ik lees net dat de weerman van de NOS “een week lang heerlijk najaarsweer” voorspelt. De zon zal zich veelvuldig laten zien bij 17°C. Wat een vooruitzicht! Zonlicht in september is het mooiste zonlicht dat er is. Doordat de zon al laag staat ontstaat er een zacht strijklicht, een mystieke wereld waarin alles mooier wordt. Zo ook in mijn eigen tuin, zeker als druppels ochtenddauw op de siergrassen gevangen worden door dit licht. Ik geniet van de najaarstinten van de vaste planten die maar niet lijken te willen stoppen met bloeien. De robuuste bloemstengels van de Acanthus zijn ook uitgebloeid nog architectonisch, zeker in combinatie met de ijle aren van Molinia ‘Transparent’ en Pennisetum ‘Tall Tails’.

DSC_3380 DSC_3517

Ik pluk nu bijna dagelijks een druif om te proeven of deze al zoet genoeg is om de trossen te oogsten. Met de zonnige vooruitzichten voor volgende week wacht ik nog even, de muur waartegen de trossen hangen zal lekker opwarmen waardoor de druiven nog zoeter worden. Ondertussen zijn her en der de eerste bladverkleuringen zichtbaar en worden de stengels van Cornus alba var sibirica knal- en knalrood. De parmantige knalroze bloemetjes van Cyclamen hederifolium in het donker onder de Magnolia lijken nu licht te geven. Met spanning houd ik het het lage gras Hackonechloa macra en de bodbedekkende heester Stephanandra incisa ‘Crispa’ in de gaten, twee nieuwelingen in mijn borders waarvan de boeken beloven dat ze prachtig geel gaan verkleuren in de herfst. 

DSC_3385 DSC_3511

Tot slot zal ik komende week, in het zonnetje, mijn plantengroepen in de grote border kritisch bekijken. Daar waar groepen te groot dreigen te worden en andere planten gaan verdringen, steek ik alvast het een en ander weg. Van de ruimte die dit oplevert maak ik dankbaar gebruik, de eerste leveringen met zakken nieuwe soorten Alliums en botanische hulpjes liggen klaar om gepoot te worden. Voorlopig ben ik dit seizoen nog lang niet uitgekeken op mijn tuin!

DSC_3372 DSC_3512 DSC_3375 DSC_3391DSC_1780 DSC_1758