De Gezonde Tuin

DSC_3883 kopieNa een studie bedrijfseconomie en functies in financial control en treasury, loop ik nu het liefst met mijn modderlaarzen door tuinen en kwekerijen op zoek naar die ene plant of plantencombinatie. Gewend aan een wereld met veel structuur, waarbij financiële processen werden beheerst, voelde ik mij aanvankelijk thuis bij de Engelse tuintraditie waarbij letterlijk ‘getuinierd’ dient te worden. De tuinman of tuinvrouw zorgt ervoor dat elke inviduele plant de grondsoort, hoeveelheid water en meststoffen krijgt die het nodig heeft. Daarbij veel knipwerk want uitgebloeide bloemen zijn lelijk en vaak word je beloond met een langere bloeiperiode. Omvallende planten vanwege de grote dubbele bloemvormen? Geen probleem, daarvoor zijn plantensteunen in de markt. Planten niet bestand tegen de vorst? Gewoon even inpakken of uitgraven in de herfst en laten overwinteren in een vorstvrije ruimte. Ziekten en ongedierte? Op naar het tuincentrum voor het juiste chemische bestrijdingsmiddel. Tot slot wordt nog een eindeloos gevecht  geleverd voor een gazon zo groen en glad als een biljartlaken.

DSC_2467 kopieMaar laten we eerlijk zijn, wie heeft tegenwoordig nog zin in en tijd voor al dat tuinwerk? En de schadelijke effecten van chemische bestrijdingsmiddelen zijn inmiddels welbekend. Ondertussen ben ik gegrepen door de meer natuurlijke manier van tuinieren, waarbij je onder andere de ontwikkeling van plantengemeenschappen bestudeert. Als je goed naar de natuur kijkt, vind je vaak vanzelf de antwoorden op je eigen tuinproblemen. Bij elke opdracht vind ik het weer een mooie uitdaging om een tuin te ontwerpen die qua indeling functioneert, past bij de eigenaren en aansluit bij het huis, maar tegelijk een gezonde beplanting heeft die als geheel het hele jaar interessant is om naar te kijken.
DSC_3834 kopieDe winter is het moment om kritisch naar je eigen tuin te kijken en plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Hierbij is de afmeting van de tuin irrelevant, ook in kleine tuinen kan er op natuurlijke wijze getuinierd worden. Oogt de beplanting gezond, zijn er kwakkelende planten? Vereist de border zomers continue aandacht? Is er nectar voor bijen gedurende een groot deel van het jaar? Zijn er vruchtdragende heesters en planten met zaden voor vogels die een teveel aan rupsen en insecten kunnen opeten? Hoe is de grondkwaliteit, zijn er wel wormen? Zijn er bosjes voor egels om in te schuilen, egels zijn erg nuttig omdat ze slakken eten. En zo kan ik nog wel even doorgaan met vragen stellen. Er zijn tegenwoordig tuinontwerpers en beplantingsdeskundigen die veel kennis hebben opgedaan over dit onderwerp. Deze kennis, die vaak gepaard gaat met passie, delen ze graag!